Denk niet dat het hebben van een website een kwestie is van bouwen en draaien. Er zijn verschillende soorten online dreigingen waar wij altijd alert op zijn. Voor de geïnteresseerden noemen we er hier enkele:
Malware: Dit zijn kwaadaardige softwareprogramma's die op een computer geïnstalleerd worden zonder dat de gebruiker het weet. Malware kan allerlei schade aanrichten, zoals het stelen van gegevens of het afluisteren van online activiteiten.
Phishing: Dit is een vorm van oplichting waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens te verkrijgen door middel van valse e-mails of websites die eruit zien als echte, bekende sites.
DDoS-aanvallen: Dit zijn aanvallen waarbij een website wordt overbelast met verkeer, wat ervoor kan zorgen dat de site traag of helemaal niet meer bereikbaar is.
SQL-injecties: Dit zijn aanvallen waarbij kwaadaardige code wordt ingevoerd in een database via een webformulier, wat kan leiden tot het lekken van gevoelige gegevens.
XSS (Cross-Site Scripting): Dit zijn aanvallen waarbij kwaadaardige code wordt geïnjecteerd in een website, wat kan leiden tot het stelen van gegevens van bezoekers of het achterlaten van kwaadaardige software op hun computers.
Om u en uw bezoekers te beschermen tegen deze dreigingen, zal Flymedia bijvoorbeeld beveiligingssoftware installeren en regelmatig updates uitvoeren en een sterk wachtwoordbeleid toepassen.
Ook maken wij regelmatig back-ups van belangrijke gegevens en hebben we een crisisplan paraat voor het geval er toch iets misgaat.
Er zijn een aantal specifieke dreigingen waar WordPress-website-eigenaren rekening mee moeten houden: Kwaadaardige plugins of thema's: Als een kwaadaardige plugin of thema op een WordPress-site wordt geïnstalleerd, kan dit leiden tot het stelen van gegevens of het uitvoeren van ongewenste acties op de site.
Brute-force-aanvallen: Dit zijn aanvallen waarbij cybercriminelen proberen in te breken in een WordPress-site door middel van het verguissen van wachtwoorden.
XML-RPC-aanvallen: WordPress maakt gebruik van een XML-RPC-interface om bepaalde functies te kunnen uitvoeren, zoals het publiceren van blogposts via een mobiele app. Als deze interface niet goed beveiligd is, kan het een doelwit zijn voor aanvallen.
Verouderde software: Als een WordPress-site niet up-to-date is, kan dit leiden tot beveiligingsproblemen omdat oudere versies van WordPress vaak kwetsbaar zijn voor aanvallen.
Om u en uw bezoekers te beschermen tegen deze dreigingen, installeren wij alleen plugins en thema's van betrouwbare bronnen, passen we een sterk wachtwoordbeleid toe, schakelen wij de XML-RPC-interface uit wanneer deze niet nodig is en zorgen we dat de WordPress-site en alle plugins en thema's up-to-date zijn.
Gelukkig hoeft u zich als website-eigenaar geen zorgen te maken om deze online dreigingen, door constante monitoring en een verantwoord firewall-, update- en backup-beleid worden de risico's het slachtoffer te worden van online dreigingen tot een minimum beperkt.